Geachte Belangstellende,


De West Brabantse Luchtvaart Club "De Grondpiloten" is een vereniging die zich bezighoudt met de modelvliegsport, en is als lid van de KNVvL ingeschreven bij de NOC/NSF. De vereniging telt momenteel ongeveer 100 leden. Onze vereniging is eigenaar van een 1,4 ha groot, mooi, glad gemaaid modelvliegveld in de gemeente Rucphen dat wij met onze vrijwilligers ook mooi proberen te houden. Tevens proberen we de bebouwing (ons clubhuis) in het landschap op te laten gaan. Het doel van de vereniging is het zelf bouwen van en vliegen met modelvliegtuigen, waarbij we door onderlinge samenwerking van jong tot oud tot betere resultaten komen. Wij proberen vooral jeugdleden te interesseren en te stimuleren voor deze sport. Interessant is het gebruik van en inzicht in een stukje techniek dat zij daarbij leren. Ook het sociale karakter is een belangrijk punt binnen onze vereniging; niets is zo lekker om 's avonds of in het weekend lekker met je sport bezig te zijn en te genieten van de buitenlucht en een stuk gezelligheid. Het feit dat jeugdleden niet over een auto beschikken hoeft geen belemmering te zijn, omdat een fietskar voor het vervoeren van het materiaal zo gemaakt is, zoals we in het verleden al meegemaakt hebben. Ook de wedstrijden die we jaarlijks organiseren dragen bij tot het verbreden van de ambities van diverse vliegers. Zo vliegen diverse leden mee in nationale en internationale wedstrijden. Bij deze wedstrijden proberen wij samen te werken met ondernemers uit de gemeente Rucphen door de vliegers te wijzen op de diverse overnachtingsmogelijkheden.
 

Voor de "ouderen" is dit ook een interessante sport. Je bent lekker een dag in de buitenlucht en treft elkaar op het modelvliegveld waar dan gesproken wordt over veel meer dan alleen modelvliegen. Vooral de dinsdagmiddag is populair bij de "oudere" garde. De Rucphense bossen liggen niet ver bij ons vandaan, dus een lekkere wandeling vanaf het veld behoort ook tot de mogelijkheden.
Alle vliegdisciplines die voorkomen in de "grote" luchtvaart, zoals zweefvliegtuigen, helikopters, sportvliegtuigen, enzovoort, zijn als modelvliegtuig vertegenwoordigd. De grootte van de modellen varieert daarbij van schaal 1:20 tot 1:3 (vleugelspanwijdtes van 30 cm tot 5 meter en een gewicht tussen de 100 gram en 20 kg). Daarnaast worden ook vliegtuigen gebouwd die geen gelijkenis vertonen met de "grote" luchtvaart en soms zelfs experimenteel van aard zijn.
Nieuwe aspirant-leden worden door ervaren instructeurs opgeleid met als doel het behalen van een brevet. Na het behalen van een brevet kan men zelf veilig zijn toestel door het luchtruim sturen.
Om de contacten tussen de leden van onze vereniging (vooral gedurende de wintermaanden, waarin er minder frequent gevlogen wordt) in stand te houden, worden er regelmatig clubavonden georganiseerd.