Vakantie in Oostenrijk

Mijn vakantie en de K.N.V.v.L.

Twee dingen die je zo in eerste instantie niet met elkaar in verband zou brengen.

Niets is minder waar. Mijn verhaal:

We zijn, mijn vrouw en ik, met de caravan in Oostenrijk op weg naar de geplande camping. Even ten zuiden van Lienz, in prachtige stad midden tussen de bergen, de Lienzer dolomieten. Het dorp, waar de camping gelegen is is Amlach en de camping is onderdeel van een eeuwen oude villa nu in gebruik als hotel. Van Lienz naar Amlach is amper 2 kilometer. Ik als chauffeur was dus gefocust op de weg en wat minder op de omgeving. Mijn vrouw roept op een gegeven moment; ze zijn aan het vliegen; dat zal wel dacht ik, even geen tijd, moet op de weg letten. Toch even opgeslagen, je weet maar nooit. Even tussen door; ik neem op vakantie altijd twee elektro zwevers mee, zo als ik al eerder zei, je weet maar nooit.

 

Op de camping aangekomen de caravan geïnstalleerd en koffie gezet. Ik was de vliegerij even vergeten, tot dat er een zeker bekend geluid op de achtergrond te horen was. Amper te horen echter onmiskenbaar. Mijn vrouw en ik lopen naar de kant van het geluid en jawel een motorvliegtuig met een zwever er achter. Een leek zou denken dat er twee grote vliegtuigen in de lucht waren, maar wij wisten wel beter, dit zijn twee schaal modellen, maar met een ander geluid. Wat bleek,de eerste als sleper was een model voorzien van een elektromotor. Een prachtig gezicht. Zo tussen de bergen is afstand schatten niet mogelijk, als je zou denken, ze zitten Op 300 meter kan dat even goed 3 kilometer zijn, ik zwijg maar over de hoogte, die is al helemaal niet te schatten. Dit is een probleem waar we als modelvlieger allemaal mee te maken hebben, maar daar zal ik nu niet over uitweiden.

We zijn een dag later maar eens gaan kijken op de locatie.weg naar het clubhuis clubhuisDe L.M.C. (Lienzer modelflug Club), troffen wij daar aan. Een club met ongeveer 50 leden, met een leuk clubhuis compleet met bar en koffieautomaat, een computersysteem voor frequentie bewaking, laad installatie voor het opladen van vliegaccu's, een overdekt terras en niet te vergeten een verharde start en landingsbaan. Een fantasties onderkomen dus, kunnen wij alleen nog maar van dromen!!!! Zie bij gevoegde foto's. Mijn conclusie was gauw getrokken, hier wil ik ook wel vliegen. Alleen zou ik toestemming krijgen???

Prachtig modelpiper op de startbaan

 

Gelukkig was er een bestuurslid aanwezig en daar heb ik in mijn beste Duits uitgelegd wie ik was en wat ik in mijn vrije tijd deed. Men was zeer geïnteresseerd. Op mijn verzoek, om op deze plek te mogen vliegen werd niet in eerste instantie positief gereageerd Logies een dergelijk verzoek zou ik zelf als bestuurslid ook nader willen onderzoeken. De eerste vraag was, bent u verzekerd?? En kunt u daar en bewijs van laten zien??? Wie gaat er met zijn verzekeringpolissen op stap???? Ik niet dus zag ik de mogelijkheid hier te mogen vliegen al in het watervallen. Wat ik wel bij me had waren mijn vliegbrevetten en mijn lidmaatschap van de K.N.V.v.L. dat gaf de doorslag ik werd direct als tijdelijk lid ingeschreven en kon gedurende mijn vakantie van vier weken onbeperkt vliegen met mijn elektrisch aangedreven zwevers, want dat was wel het geval. Men mocht hier alleen met elektro vliegen.

berg op de achtergrondWat een mooi gezichtVoor mij geen probleem, mijn vakantie nam op deze dag wel een bijzondere wending, op nog geen kilometer van de kampeerplaats kon ik mijn hobby uitleven, mede dank zij de K.N.V.v.L. midden tussen de bergen op een uitstekende locatie met het verzoek als ik weer in de buurt zou zijn weer langs te komen. Die Oostenrijkers zijn toch wel gastvrij zou ik zo denken. Een welgemeende raad mocht u ook eens de mogelijk krijgen iets dergelijks te ervaren, zorg dat u de K.N.V.v.L. papieren bij u heeft.

Als laatste vergeet uw partner niet, u zou in uw enthousiasme wel eens te ver kunnen gaan en dat is met modelvliegen zo wie zo niet goed.

 

Mijn dank aan de geweldige mensen van de vliegclub in Lienz. Ze maken heel mooie modellen en zijn gedreven vliegers en gezellige praters ook al kan je niet altijd alles verstaan. Het Oostenrijks dialect is moeilijk te volgen ook al denk je goed Duits te kunnen spreken.

Rinus van Bekkum.