Funzweef

 

Zondag 22 juni was onze funzweef voor 2014.

En wat was het mooi weer! Beter hadden we niet kunnen wensen. Het enige wat wellicht nog beter was geweest was dat de wind uit het zuiden was gekomen.

Nu kwam de wind uit het noorden en moest er dus van achter op het veld gestart worden. Voor de vliegers natuurlijk geen probleem, maar voor het publiek dat er was was er natuurlijk niet veel van te zien. Er waren aanvankelijk wat zorgen over het mogelijk beperkte aantal deelnemers want van de dinsdagmiddagploeg hadden heel wat leden al tegen Jac gezegd dat ze met vakantie of anderszins verhinderd waren.

Maar uiteindelijk waren er toch nog 13 deelnemers.

Jac en Ben hadden een leuk programma in elkaar geknutseld. Iets waar wellicht iedereen makkelijk aan voorbij gaat, maar hier kruipt stiekem best wel wat voorbereiding in.

Dat is ook de reden dat we de leden ook vragen om eens te helpen met organiseren want zoiets is natuurlijk niet altijd een taak van het bestuur.

De eerste oefening was qua vliegen niet moeilijk.

De vliegtijd moest tussen de 1 en 4 minuten liggen.

Met het mooie weer was het soms een straf om naar beneden te moeten want de thermiek was fantastisch die dag.

Maar goed met vliegen was je er nog niet. Er lag een landingsvlak in de vorm van een piramide op het veld en als je in de top tot stilstand kwam had je de meeste punten.

Dit was zeker niet zo eenvoudig als het leek want er landen niet veel deelnemers in het vak.

De grootste pechvogel was de winnaar van de funmotor; Hugo El Manai. De vleugels van zijn easystar kwamen in de vlucht los wat uiteraard resulteerde in een crash van de romp tussen de sla plantjes.

Één vleugel lag bij de gaslocatie en de andere voorbij het bos want deze ging in een thermiekbel zelfs weer omhoog. (deze vleugelhelft hebben we nog niet gevonden)

De tweede taak leek simpel.

Vlieg 2 minuten, maar je moest vooraf een envellope trekken en die nog niet openen.

In de enveloppe zaten extra seconden, maar die konden positief of negatief zijn.

Het was dus een gok want als je 1:55 vloog en je kreeg er 60 seconden bij had je nog geen hoge score.

Een paar deelnemers zaten heel dicht tegen de 2 minuten na het openen van de enveloppe, maar er waren er ook die qua vliegen dicht bij de 2:00 zaten en na het openen van de enveloppe er opeens ver van af.

Bij opdracht drie moest je 2 minuten gaan vliegen terwijl iemand anders probeerde een bal zo vaak mogelijk in een emmer te gooien.

Ook hier wist je niet wat er met die punten ging gebeuren. Kwamen die er nu bij of gingen ze er af? Bij de telling bleek dat ze erbij kwamen.

Als ik zo even keek naar de trefzekerheid onder de deelnemers dat was het daar niet best mee gesteld want er gingen nogal wat ballen naast de emmer.

Het leek ook eenvoudiger dan dat het in werkelijkheid was want je moest zelf ook steeds de bal ophalen.

Uiteindelijk kon de eindstand opgemaakt worden en kon er die middag nog lekker gevlogen worden.

  1. Bert Scholten
  2. Arthur de Groot
  3. Pierre van Zundert

Bert