Demonstratie Indoor-vliegen.

Maandag 19 maart

De clubavond van 19 maart in buurthuis Keyenburg stond in het teken van het Indoor Vliegen. Voor onze clubleden een vrijwel onbekende tak van modelvliegsport.

Reeds een aantal jaren geleden hebben we ook al eens een demonstratie gehad, maar de techniek gaat snel en weer nieuwe vliegtuigen zijn er volop te koop.

Ging het vroeger om kleine tempex modelletjes en de zogenaamde Rick Ruysink besturing, thans zijn de meeste modellen van Depron met volledige besturing met mini servo,s.

Als gasten mochten wij verwelkomen de Heren Willem Bravenboer, Marcel van Raak en Jeroen van Gog.

Willem gaf eerst een uitgebreide toelichting over de modellen die ze hadden meegebracht.Zijn eigen model was een superlicht klassiek Ultra-Light indoormodel met de Rick Ruysink besturing.

super lichtDe vleugel was opgebouwd uit enkele ribben en een frame van 1,2 mm carbon staafjes. De vleugel was bekleed met 5 micron dunne condensatorfolie en gespannen met dunne draadjes. De V-staart eveneens.

 traag modelSpanwijdte 80 cm.

De romp was een balsa latje waarop de besturing was bevestigd. De stuurstangen waren van gedroogd buntgras. De motor een heel dun miniatuurmotortje met een kunststof propeller.

De vleugelbelasting was 1,6 gram /dm²

Dit model vloog heel traag en was toch goed wendbaar, alleen de zaal was wel wat klein.

Dat bleek later ook voor de twee andere modellen op te gaan, want deze volledig bestuurde 3D modellen vragen wel een grotere zaal dan die waarin wij zaten. 

Toch lukte het Jeroen om een prachtige demonstratie te geven, waarbij loopings en zelfs het zogenaamde "torquen" of hoe je dat ook noemt, prima getoond werd. Zijn model een Shockflier: "Yak 54" was gebouwd van depron. Ook het model van Marcel was van identieke oorsprong, maar dan als "Edge".

De romp is geheel vlak en als kruis opgebouwd. Een vlakke plaat en loodrecht daarop weer een vlakke plaat.

Die maken de romp star en geven het model een bijna echt aanzicht. De vleugels en staartvlakken zijn verspannen met carbon staafjes van 1,2 en 0,6 mm dik.

Yak 54Het model Yak 5416ToRugvlucht

Propeller, wieltjes en ruderhorntjes zijn in de vakhandel te koop (Hobby In).

De motor is een CNK omloopmotor, de regelaar Castel Creations CC10, de ontvanger is een Schulze 435 en de servotjes zijn de mini servo’s W60.

Overal is gewicht bespaard. Het ontvangerhuis is weggelaten, de stekertjes van de servo’s zijn eraf en zelfs de krimpfolie van de motorregelaar moest er aan geloven om het geheel zo licht mogelijk te maken.

 

Tijdens de pauze werd onder het genot van een drankje veel ervaring uitgewisseld en na de pauze kregen we opnieuw een spetterende demo.

Opnieuw kregen we nog wat uitleg en konden er vragen gesteld worden.

 Daarna volgde uiteraard het dankwoordje van de Voorzitter en kregen de bezoekende gastvliegers een attentie van de vereniging.

Gezien de grote opkomst (zo’n 35 leden) en het enthousiasme waarmee iedereen na elke landing applaudisseerde kunnen we wel stellen dat het een zeer geslaagde avond is geweest.

Foto`s : Rien de Pijper, Bert Scholten. Verslag: Jac van As. Filmpjes: Bert Scholten.

 

Copyright © by WBLC "De Grondpiloten"

Activiteiten 2007