Zondag 17 Augustus 2003  

wat natNa weken van droogte en extreme warmte, was het op deze zondagmiddag bewolkt en precies om 13.00 uur begon het zelfs te regenen. 

Toch waren er op dat moment al 15 inschrijvingen voor de fun zweef wedstrijd.

 

Zelfs Fred, onze grootste zweef-fan ;-))Fred onze zweef specalist

was van de partij. 

De lieren stonden opgesteld en de zwevers lagen klaar. Alleen de zenders werden tegen de regen beschermd, terwijl we zelf onder de diverse parapluis en de bomen van het nabij gelegen bosje probeerden droog te blijven.

 

Gelukkig hoefden we niet lang te wachten en het regenen nam af. Het programma kon starten. Intussen meldde zich nog een 16de deelnemer. Zijn zoon Jasper mocht meteen als jurylid de stopwatch hanteren.

Er waren dit jaar 3 programmapunten waarbij het niet uitmaakte of je nu een beginner was of een gevorderde vlieger. Een echt fun programma.

schuilenstarttijdOpdracht 1. Tijdvliegen

Na het loskoppelen geeft de vlieger zijn te vliegen tijd door aan de jury. Er moet minimaal 1 minuut gevlogen worden, en de tijd stop zodra het toestel stil ligt op de grond. Dan worden er punten gegeven voor het verschil in de gevlogen tijd en de opgegeven tijd. Er mag geen hulp gegeven worden om de tijd door te geven, en ook mag er geen gebruik gemaakt worden van timers op zenders of waar dan ook. Je moet dus zelf gaan tellen, en hopen dat je goed zit want het kan zijn dat je collega vliegers allerlei nummers naar je staan te roepen zodat je de tel kwijt raakt.

De puntentelling:

Tijdsverschil

Punten

minder dan 5 sec

100 punten

van 5 tot 15 sec

75 punten

van 15 tot 25 sec

50 punten

van 25 tot 50 sec

25 punten

meer dan 50 sec

0 punten

De lier wordt klaargemaakt.

Frans van Meer beet het spits af.

Vrijwel alle vliegers kozen voor een vlucht van 2 minuten. Had Fred dat nou ook maar gedaan, hij meldde 1 minuut en vloog precies 121 seconden. Omdat het zwevertje van Gerrie Becht maar eens per jaar in actie komt, werd dit door nog een drietal andere leden benut om te vliegen.

Opdracht 2: Schijvenlanding.

 

De bedoeling was om in de buurt van een van de vijf op het veld gelegde schijven te landen. De minimum tijd hiervoor was 2 minuten vliegen de maximum tijd 4 minuten. Hier kreeg de vlieger wel te horen zodra zijn 2 minuten voorbij waren. De schijven leverden verschillende, voor de vlieger onbekende hoeveelheid punten op. Vanzelfsprekend kreeg je voor een landing in de maïs geen punten. Dat merkte Ad Castelijn, die op zijn laatste stukje voor de landing zo wild ging vliegen, dat hij het veld niet meer kon halen. Gelukkig bleef zijn toestel schadevrij.

De jury in actie.

Opdracht 3: Kunstjes maken.

Hierbij werd van de vlieger gevraagd om een nette looping te maken en daarna een liggende acht te draaien. Jasper was de enige die voor deze figuren punten zou geven. Omdat het toestel van Jurgen Haast onvoldoende hoogte kreeg, viel hij hierbij buiten de punten en ook alle "leenvliegers" pakten ernaast omdat Gerrie Becht ze had weten uitschakelen door in ronde 2 zijn toestel te beschadigen zodat het niet meer vliegwaardig was. Zelf vloog hij de laatste opdracht nog met het toestel van Arthur de Groot. Omdat de zwever van Gerrie niet meer vliegwaardig was (??????) stelde Arthur de Groot zijn zwever ter beschikking. Fred maakte hier een leuke vlucht mee, maar kwam maar amper op het veld. Eddo moest ook nog een vluchtje maken met de zwever, en na de startbriefing waarbij even uitgelegd wed dat starten met de remkleppen uit niet aan te bevelen was ging Eddo ook omhoog, en steeds verder van het veld. Na wat zenuwachtig gestuur bleek dat de zwever nog maar naar één kant wilde draaien (Arthur werd toen wat bleker), en is die met moeite weer op het veld gekregen. Oorzaak was een zwakke soldeerverbinding bij het richtingsroer.

Jac van As parkeerde zijn vliegtuig na de laatste vlucht tegen een paal van ons veiligheidshek en bewees daarmee dat het hek zijn werk goed doet. De vleugel omarmde de paal innig, maar of de eigenaar zo blij was met deze romance valt te betwijfelen.

De puntentelling na afloop van de wedstrijd verliep heel vlot en de uitslag was ook verrassend:

De grote wisselbeker ging naar Bert Scholten (245pnt)

Tweede werd Arthur de Groot (235pnt).

De derde plaats werd gedeeld door Ben Ros en Jac van As (225pnt).

De vierde plaats ging naar Patrick Westdijk en Piet Timmermans (215pnt).

Daarna volgden Frans van Meer en Frans van Peer (205 pnt).

Edwin Martens volgde met (195pnt).

Daarna werd het verschil groter want Rinus van Bekkum haalde (160 pnt)

Gerrie Becht (140pnt)

Fred de Man (105pnt).

Dan weer een gedeelde plaats voor Jack Hoogerwerf en Ad Castelijn (100pnt).

Eddo Gelok (75pnt)

en de grootste pechvogel van dit weekend Jurgen Haast als laatste met (25pnt).

 

prijs 

Er was voor de eerste drie deelnemers een herdenkingsstandaard en voor alle deelnemers een prijs. Voor de junior werd nog een extra prijsje overhandigd. Het was alweer een Prima verlopen wedstrijddag, en een complimentje voor de organisatie.

(Met dank aan Jac van As voor het verslag)

  

Copyright © WBLC "De Grondpiloten"

Activiteiten 2003